Mezzo 2

Dórémi átköltözött

Dórémi átköltözött

Szent Iván éj....

2012. június 24. - Dórémi

 

A nyári napforduló már az ősidőktől kezdve jelentőséggel bírt az emberek életében . A sötétséggel állandó harcban lévő ember megpróbálta segíteni a Napot, hogy minél tovább beragyogja a Földet, ezért a nyárközepén tüzeket gyújtott.


 

A nyári napforduló már az ősidőktől kezdve jelentőséggel bírt az emberek életében . A sötétséggel állandó harcban lévő ember megpróbálta segíteni a Napot, hogy minél tovább beragyogja a Földet, ezért a nyárközepén tüzeket gyújtott.


A kialakult szokások kultúránként változnak. A kelták, a germánok, a szlávok és az északi népek többsége már a kezdetektől megünnepelte ezt, mint ahogy ezt ma is teszik. Papjaik, druidáik a Föld és az Ég nászának tartották e különös napot, s ennek megfelelően is tisztelegtek előtte.

A korai pogány népek spirituális vezetőinek némelyike hitte, hogy a leghosszabb nap éjjelén révületbe esve képessé válhatnak arra, hogy testüket elhagyva a Tejúton keresztül eljussanak a holtak birodalmába. Ennek a páratlan utazásnak az volt a célja, hogy a holtakkal érintkezve útmutatást és segítséget kérjenek többek között a jövőről, a termésről, a gyermekáldásról, a viszályokról, vagy az istenek megbékítésének módjáról. Ezen az éjszakán virágzik a páfrány, s aki leszakítja a csodatévő virágát az megérti a növények és az állatok nyelvét, megleli a föld alatt rejtőző kincseket. A hiedelem szerint a boszorkányok a páfrány virágának köszönhették a varázstudásukat, s általuk voltak képesek láthatatlanná válni. Halandó ember azonban képtelen volt megszerezni e virágot, mert a növény a virágzást megelőző pillanatban varázsport hintett szét maga körül, amely álomba ringatta a szerencsés megtalálót. A hagyományokhoz tartozott, hogy a falu hajadonjai körbetáncolták a meggyújtott farakást, majd amikor az utolsó szikra is kialudt, a kenderföldre mentek, és mindannyian leheveredtek, majd ruhájukat leporolva felálltak. A hiedelmek szerint amelyikük után a letiport kender felállt, az a következő évben férjet talál magának.

Szokás volt hegytetőkön hatalmas tüzeket gyújtani, de sokfelé ma is élő változata a tűzugrás: ha a szerelmesek együtt ugorják át a Szent Iván éjjelén rakott tüzet, elűzik a bajt, örökre boldogok lesznek. Egyike ez az időponthoz kötődő, a szerelmi mágiával, varázslással, bűbájjal kapcsolatos hiedelmeknek – amihez némileg kapcsolódik, hogy eleink házasságkötésre is különösen alkalmasnak tartották e napot. Sokfelé kitisztították, feldíszítették a forrásokat, hogy egész éven át bőségesen adjanak éltető vizet; az ilyenkor gyűjtött virágok, gyógynövények pedig a szokásosnál is hatásosabbak voltak.

Szent Iván napja a keresztény ünnepkörben Keresztelő Szent János születésnapja – nálunk a név szláv változata, az Iván maradt meg a köztudatban. Hogy miért június 24-én ünnepeljük a legrövidebb éjszakát, miközben a nyári napforduló valójában június 21-ére vagy 22-ére esik? A magyarázat a naptárreformok „csúszásaiban” rejlik – valamikor június 24-ére virradt a legrövidebb éjszaka, és bár ez mai naptárrendszerünkben nem így van, az ünnepi szokások továbbra is Szent Iván napjához tartoznak.

Ennyit a hiedelmekről, népszokásokról, de szokásomhoz híven „kicsit” körülnéztem:

Muszogszkij az „orosz ötök” tagjaként műveivel az orosz nép életét, hazájának történelmét, az ősi népszokásokat, és a pogány hitvilágból megmaradt hagyományokat eleveníti fel. 1867-ben írja meg az „Egy éj a kopár hegyen” című hangverseny fantáziát amelyet Gogol Szent Iván-éj című novellája ihletett. Egy közeli barátjának így ír az elkészült műről:

„Boszorkányok gyülekeznek a hegyen tereferélve, dorbézolva, bujálkodva, és várják urukat, a Sátánt. Mikor ez bevonul, dallal éltetik, körbeállják trónját, amelyre ő kecske alakjában felül. Amikor a boszorkányok dicshimnusza a megfelelő hőfokra gerjeszti a Sátánt, jelt ad a boszorkányszombat megkezdésére. Kompozícióm karaktere, formája orosz és eredeti, hangvétele tüzes és kaotikus. A darabot nagyon gyorsan írtam, rögtön partitúrába, javítás nélkül. Éjszaka nem aludtam, és szinte holtan fejeztem be Szent Iván éjjelén. Valami annyira forrt bennem, hogy egyszerűen nem tudtam, mi történik velem”.

1594-1596 táján írta Shakespeare a „Szentivánéji álom” című komédiát. Valószínűsíthető, hogy egy

főúri esküvő alkalmára készült, és a darab előadása a mulatság része volt. Témája és cselekménye ehhez az alkalomhoz igazodik: szerelemről és házasságról szól, a szerelem útjában álló akadályok legyőzéséről, a viszálykodó szerelmesek megbékéléséről, a szerelmet korlátozó tilalmak és a beteljesülésre fenekedő veszélyek elhárításáról. A művet Arany János fordította, és 1864-ben mutatták be először a Nemzeti Színházban. Blaha Lujza, majd Bajor Gizi aratott nagy sikert Puck és Titánia szerepében.

„ Ha mi árnyak nem tetszettünk,
Gondoljátok, s mentve tettünk:
Hogy az álom meglepett,
S tükrözé e képeket.
E csekély, meddő mesét,
Mely csak álom, semmiség,
Nézze most el úri kegy,
Másszor aztán jobban megy. „

Mendelssohn 17 éves volt amikor a színdarab nyitányát komponálta, ezzel megalapozva a német zenei romantikát.

Néhány évvel később, 1843-ban a nyitányt tizennégy tétellel kiegészítetve kísérőzenét komponált a Szentivánéji álomhoz.
Mendelssohn nővére, Fanny a bemutató után a következőket írta a műről: "Tegnap sorra vettük emlékeinket, hogyan vonult át házunkon a Szentivánéji álom minden időkben, más-más életkorunkban hogyan olvastunk mindnyájan más-más szerepeket Babvirágtól Hermiáig és Helénáig… De össze is vagyunk nőve teljesen a Szentivánéji álommal! Kivált Felix tette egészen a magáévá, nyomon követett minden jellemet, szinte újjáteremtett mindent, amit Shakespeare a maga kimeríthetetlenségében megalkotott... A csodaszép dalokat, táncokat és közjátékokat, a figurákat, a szellemeket, a mesterembereket: művészetében mindent tökéletesen egy szintre hozott Shakespeare-rel."

Szergej Jeszenyin:

Folyóparton tűz lobog


Folyóparton tűz lobog,
moha füstöl, ág ropog.
Haj, Iván-éj, Szent Iván-éj!
Moha füstöl, ág ropog.

Manó sír a fák alatt,
siratja a tűnt nyarat.
Hej, Iván-éj, Szent Iván-éj!
Siratja a tűnt nyarat.

Táncba megy a lánysereg,
szilaj húrok pengenek.
Hej, Iván-éj, Szent Iván-éj!
Szilaj húrok pengenek.

Kinek bánat, siralom,
nekünk, öröm, vigalom.
Hej, Iván-éj, Szent Iván-éj!
Nekünk öröm, vigalom.

(Fordította: Rab Zsuzsa)

 

A bónusz elé csak annyit én időben szóltam, hogy:

 

forrás:

http://elonepmuveszet.hu/jeles-napok-es-honapok/szent-ivan-napja.html

 

A bejegyzés trackback címe:

https://mezzo2.blog.hu/api/trackback/id/tr938231148

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

11692 2012.06.24. 20:46:34

...rám fért ez tudás...szép munka:)

13066 2012.06.24. 21:06:21

Szia druszám :) örülök, hogy tetszett, megdolgoztam vele az ülőgarnitúra pucolása közben :)

193936 2012.06.24. 22:08:19

Szia Doremi! Rövidülnek a nappalok,jön a tél!(Egy kicsit gonoszkodtam.) Jó,rendben,szép munka volt!

12296 2012.06.24. 22:16:37

Nicsak, Kedveskéim, szivárgunk visszafele? Ez jó jel, nagyon jó! :-))

23353 2012.06.24. 22:43:06

Nagyszerű poszt.

12702 2012.06.24. 23:37:15

Igazán a téli napfordulónak tudok örülni, mert az kibontakozást hoz. Azért ezt az éjszakát is élvezem,mert kiteljesedik az élet és télen ez ígértetik meg.

179584 2012.06.25. 07:50:16

Köszi a részletes tájékoztatót. Hozzátennék annyit, hogy Svédországban tüzet a Valpurgis-éj tiszteletére gyújtanak április 30.-án. (Svédül: Valborgsmässoafton) Gyermekkoromban kedvenc zeném volt a Faust-balettzene, mindent bele tudtam képzelni. Akkoriban TV híján sok minden volt a fantáziánkra bízva, ami nem is volt egy utolsó dolog!!!

60145 2012.06.25. 08:49:07

Hosszú volt a szünet, valóban! Remek az apropó, és olvasom, hallgatom!

163107 2012.06.25. 10:26:44

A napéjegyenlőségek tisztelete és kultusza mélyen visszanyúlik a prehistorikus korokba. Sok-sok évezredes barlangrajzok bizonyítják: a ritusok alig változtak, központi figura vagy egy kos, vagy egy kecskebak, azt mintegy kábulatban lévő nők rituálisan körültáncolják. A tűz, ami ez esetben a napot jelképezi, szintén kulcsfontosságú. A napkultusz, ső napistenkultusz is ezekből a prehistorikus időkből ered: erre a célra épültek a Dél-amerikai napkapuk, a neolitikum kőkörei, a piramisok. Későbbi századokra már csak annyi maradt, hogy tüzet gyújtanak, körbetáncolják, átugorják - de a hiedelmek, a babonák rettenetesen sokáig éltek, a szokások pedig tízezer év távlatából is megmaradtak. http://noiportal.hu/main/npnews-12330.html

34417 2012.06.25. 10:33:30

"...majd amikor az utolsó szikra is kialudt, a kenderföldre mentek, és mindannyian leheveredtek, majd ruhájukat leporolva felálltak." na, nekem ez a kender dolog gyanús: mintha régebben kenedert szívtak volna némi kábulás okán:-)

180524 2012.06.25. 10:44:52

Remek poszt, igazán jól csokorba szedted a fontosabb tudnivalókat! Egy kis kiegészítés, a Tűzugráshoz: "Bod Péter református lelkész (1712-1769) a saját korában élő szokásokról ezt írja Szent Iván éjjeléről, vagyis Szent Iván (Keresztelő Szent János) napjának előestéjéről: "Ezen a napon ilyen dolgokat szoktak cselekedni: 1. a gyermekek szemetet, csontot egybeszednek, hogy azt megégessék és füstöt csináljanak, melynek azt az okát tartják, hogy a tájba a pogányok körül tüzet szoktanak volt tenni, hogy a kígyók ne szaporodjanak ott, minthogy ez Szent János napja tájban szokott lenni, a keresztények - a tudatlanság is segítvén - a tájban tüzeket tettek, azokat általszökdösték és azt kívánták, hogy minden szomorúságuk égjen el. 2. Égő üszköket szoktak kezekben hordozni és azokkal a határokat kerülni, azt gondolván, hogy így áldatik meg az ő földeiknek termése. 3. Némely helyeken ezen a napon kerekeket forgatnak, amelyek azt jelentik, hogy a nap már az égen felső pontjára hágott és minden dolgok változnak." Itt adok +++++, mert a blogban nem tudok!

13066 2012.06.25. 13:35:43

Sziasztok köszönöm, a dicséreteket, és a kiegészítést, nos ez a blogolás jó oldala, mert így közelít az írás a teljesség felé... Tényleg Marijja a Walpurgis éjszakája nem jutott eszembe, igaz április 30.-án van, de hasonló mulatság lehet... Drága Operabarát nem is gonoszkodtál, hiszen ott a bónusz, hogy 1/2 év múlva itt a karácsony :))) Atlasz van, és volt olyan időszak amikor a zene is hallgat, de a csendtől függetlenül olvaslak benneteket :)))

193936 2012.06.25. 15:03:34

Okosabb akartam lenni doreminél,illetve Marijjánál.Nem baj,de találtam megint valami érdekeset.Majd közzéteszem.

zs.ati 2017.06.24. 13:28:21

Jaj de jó,mint régen ....Üdv Doremi......
süti beállítások módosítása